Ripasso Acini Ameni 2021- Az. Agr. Corte Figaretto
OverzichtRipasso Acini Ameni - Corte Figaretto
Ripasso is een methode om een ‘gewone’ Italiaanse Valpolicella-wijn complexer en krachtiger te maken door gebruik te maken van de schillen van de Amarone-wijn. Letterlijk betekent Ripasso: opnieuw gepasseerd! De basis Valpolicella wordt opnieuw gefermenteerd door de uitgeperste schillen van de Amarone toe te voegen, nadat deze zijn uitgedroogd en gefermenteerd volgens het Governo*-systeem.
Voor deze Ripasso gebruikt Mauro de druiven Corvina, Corvinone en Rondinella. Na de fermentatie laat hij de wijn 18 maanden rijpen in eikenhouten vaten, wat de wijn een lichte vanilletoets geeft. De smaken van kersen en rode bessen zijn zacht en duidelijk herkenbaar. De wijn is complex en heeft een lange, diepe afdronk.
We hebben Mauro leren kennen als een gedreven en gepassioneerde wijnmaker. Hij produceert ongeveer 40.000 flessen per jaar en is daarmee een kleine producent. De kwaliteit van zijn wijnen wordt zeer gewaardeerd.
*Governo is een vinificatietechniek waarbij de eerst geplukte druiven (10 à 15% van de oogst) worden gedroogd op matten in de zon. Hierdoor verliezen de druiven veel vocht, wat resulteert in een geconcentreerder sap. Deze druiven worden gebruikt voor de productie van Amarone-wijn. Door het verminderde volume is de opbrengst laag, maar de intensiteit en kwaliteit hoog, met een hoger alcoholpercentage als gevolg.
Specificatie | Omschrijving |
---|---|
Regio, plaats | Verona, Poiano |
Druif | Corvina, Corvinone en Rondinella |
Productie jaar | 2021 |
Op dronk | Heden - 2030 |
Awards | 93 punten Luca Maroni |
Classificatie | D.O.C. |
Alcohol | 14% |